Freestyle

Majdnem az összes francia síterepen található valamilyen szintű snow park, ahol a bátrabbak kipróbálhatják milyen is igazi riderek között eltölteni egy napot. Figyeljünk a fokozatosságra, tartsuk be a szabályokat és szívesen vegyük a segítő, bátorító szavakat.

Chill out a hegytetőn

Érdemes néha megállni egy-egy órára síelés közben, kiülni egy étterem teraszára, és csak bambulni a felhők feletti világot. Frissítőként ne felejtsünk el kérni egy Pastist jéggel, és a hatás nem marad el.

Aprés Ski Party

Ma már teljesen megszokott, hogy egy kimerítő, síeléssel töltött nap után valamelyik hegyi kocsmában vezetjük le a fáradalmakat. Tegyük ezt meg a Francia alpokban is hiszen számtalan lehetőség vár minket ha egy kis kikapcsolódásra és a helyi alkoholos italok egyvelegére vágyunk.

Slideshow elrejtése

Superdevoluy (FR)

Magasság: 1450 - 2450 m

Szintkülönbség: 1000m

Sípályák hossza: 100 km
60 km30 km10 km

Liftek száma: 22
17

Budapest: 1317 km

Superdevoluy síterepe Gap városához közel helyezkedik el. Az apartmanházak közvetlenül a sípályáknál fekszenek. A síterepen több szórakozóhely is található, ezért nem meglepő, hogy elsősorban a fiatalok kedvelik ezt a helyet. Maga a síterep tulajdonképpen egy nagy hegyoldal, melynek két oldalán helyezkedik el a két település, Superdevoluy és Joue du Loup.

Puy St. Vincent (FR)

Magasság: 1400 - 2700 m

Szintkülönbség: 1300m

Sípályák hossza: 75 km
28 km34 km13 km

Liftek száma: 13
6

Budapest: 1218 km

Puy St. Vincent (ejtsd: püi szanvenszon) Briancon-tól 23 km-re, délre fekvő, barátságos, családias síterep, két központtal. Az Ecureuil pályán esti síelésre is mód van. 

A síterep északi fekvésének köszönhetően elég hóbiztos. Kompakt, olcsó, családias terep, nem nagyon lehet eltévedni. Az 1600-as központban vannak a gyerekpályák, a haladók a terep legmagasabb pontjáról, a La Pendine-ről induló pályákat próbálhatják ki, ahonnan 1350 m szintkülönbséget és 7 km-es távot megtéve egészen az 1400 méteres alsó állomásig le lehet csúszni. Egyébként elég sok erdőhatár alatt futó pálya van, ahol rossz időben is biztonságosan lehet síelni. A snowboardosok számára van hópark, a sífutóknak pedig 60 km sífutópálya.

Vars-Risoul (FR)

Magasság:                       1650 - 2750 m

Szintkülönbség:              1100 m

http://www.sielok.hu/i/b.gifSípályák hossza:              185 km                                  75 km http://www.sielok.hu/i/b.gif90 km http://www.sielok.hu/i/b.gif20 km

http://www.sielok.hu/i/b.gifLiftek száma:                    47                                            2  17 http://www.sielok.hu/i/b.gif 28

Távolság Budapesttől: 1244 km

Ez a két üdülőfaluból (Risoul és Vars, ejtsd: rizul és vár) álló nagy sícentrum, melynek hivatalos neve Domaine de La Foret Blanche, Briancontól mintegy 50 km-re délre helyezkedik el. Déli fekvése miatt magas a napsütéses órák száma, ennek ellenére viszonylag hosszú a síszezon, és meglepően jó az átlagos hóvastagság. A síterep a pályák számát figyelembe véve az olcsóbbak közé tartozik Franciaországban, ezért sok síelő érkezik Magyarországról. Risoulban az apartmanházak közvetlenül a pályák aljánál épültek, így szó szerint a bejáratig lehet síelni. A házak alsó szintjén találhatók az éttermek, üzletek, bárok, van mozi, disco, lehet biliárdozni, és ki lehet próbálni a korcsolyapályát is.

A risoul-i és vars-i völgy közötti hegyek jelentik a síterep központját, három nagyobb csúccsal (Razis - 2571 m, La Mayt - 2580 m, Pic de Chabrieres - 2750 m). Ezen a részen a legnagyobb a népsűrűség, ezért érdemes ellátogatni a kissé különálló, Vars túloldalán lévő hegyoldalra, ahol a Peynier nevű piros pálya nagyon kellemes, de ugyancsak jó a Zakopane nevű szélső pálya. Ugyanez igaz a risoul-i részen a L'Homme de Pierre nevű csúcsról lefutó pályákra. A terep hibájául említhető, hogy a liftrendszer fejlesztésre szorul (túl sok a húzós felvonó), és hogy az egyes területek között csak kevésbé élvezetes lankás kék szekérutakon lehet átcsúszni. Itt található Franciaország leghosszabb snowboard pályája, mintegy 2 km hosszal és 500 m szintkülönbséggel, valamint van számukra egy félcső, egy "szupercső" és egy hópark. Profi síelők kipróbálhatják - persze csak megfelelő védőfelszereléssel - a Pic de Chabrieres-ről induló gyorsasági pályát. A terep előnye, hogy sok pálya fut az erdőhatár alatt, ez különösen rossz idő esetén lehet igen hasznos. A sífutók 45 km-nyi pályán hódolhatnak szenvedélyüknek.

Kopaonik

Magasság: 1057 - 2017 m

Szintkülönbség: 960 m

Sípályák hossza: 60 km
Liftek száma: 23
10 13
Budapest: 637 km, 9 óra 2 perc

Kopaonik Szerbia legkedveltebb síparadicsoma. 1650 és 2017 m között fekszik, a pályák egy része hóágyúzott. Összesen 44 km-nyi pálya van minden nehézségi fokozatban. A pályákhoz 23 felvonó visz fel, köztük számos üléses is, szám szerint 11 (5 db négyszemélyes és 5 db kétszemélyes), a húzóliftek csákányosak és tányérosok. A leghosszabb pálya 3,5 km. Este kivilágított pálya üzemel a "Malo Jezero" húzóliftnél. Hóbiztos terep, a szezon november végétől húsvétig tart. A sífutókat 20 km pálya várja.

Mondolé-Prato Nevoso (IT)

Magasság: 840 - 2100 m

Szintkülönbség: 1260 m

Sípályák hossza: 130 km
48 km75 km7 km

Liftek száma: 23
14

Budapesttől: 1201 km, 11 óra

A Mondolé síterület Torinótól délre kb. 110 km-re, az Alpok déli nyúlványain található. A Földközi-tengerhez való közelsége miatt, az onnan érkező páradús légtömegek telente kiadós hómennyiséggel látják el a környéket. 

Prato Nevoso és Arestina a nagy francia üdülőtelepülések mintájára lett létrehozva, a befektetők közvetlenül a pályák tövében építettek fel nagy apartmanházakat. A legdinamikusabban fejlődő település Prato Nevoso, ahol sízés után számtalan szórakozási és vásárlási lehetőség várja a vendégeket.

Les Orres (FR)

Magasság: 1550 - 2770 m

Szintkülönbség: 1220m

Sípályák hossza: 88 km
26 km53 km9 km

Liftek száma: 23
9 14

Budapest: 1252 km

Les Orres (ejtsd: lézorr) Briancon-tól mintegy 100 km-re délre, Embrun városa felett található. Az 1600 m magasan lévő modern üdülőfalu épületei félkörben helyezkednek el, ezek hegy felőli oldaláról indulnak a felvonók. A központi részen vannak az üzletek, éttermek és szórakozóhelyek. Van mozi, disco, lehetőség van szaunázásra és persze mint a legtöbb helyen, itt is ki lehet próbálni a siklóernyőzést, vagy a motoros hószánokat.

Les Orres francia viszonylatban nem tartozik a nagy síterepek közé, mégis - elsősorban a magasabban fekvő részeken - a pályák igen jók. Legalább egyszer mindenképpen érdemes végigmenni a Grand Cabane nevű hosszú piros pályán, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatják a L'Horrible nevű - elnevezéséhez méltó - fekete pályát.

Orciéres 1850 (FR)

Magasság: 1850 - 2725 m

Szintkülönbség: 875m

Sípályák hossza: 100 km
55 km38 km7 km

Liftek száma: 30
20

Budapest: 1304 km

Orciéres-Merlette (ejtsd: orszier merlett) a Les Ecrins Nemzeti Park szélén, 45 km-re Gap városától helyezkedik el. A magyarok által is látogatott, viszonylag olcsó síközpont, évről-évre dinamikusan fejlődik. A terepen széles, nagyrészt déli fekvésű, napsütéses pályák találhatók. A kabinos felvonó a 2655 m magas Le Drouvet nevű csúcsra visz fel, ahonnan le lehet jönni a Les Portettes nevű fekete pályán, vagy a terep leghosszabb fekete pályáján, a 2,8 km hosszú Les Hommes nevűn. De persze lehet kényelmesebb pályát is választani, mint például a kék Les Peppes-t. Ugyancsak könnyebb pályák találhatók a Roche Rousse és a kis hegyi tó, a Lac des Estairs környékén, míg a település feletti hegyen van néhány rövid, de jó piros pálya. A leghosszabb pálya (5,9 km) a Gourou nevű piros. A boardosok kipróbálhatják a hóparkot a Bergerie nevű ülős felvonó tetejénél, ezenkívül van 25 km sífutópálya és lehetőség nyílik esti sízésre is a Charpenet pályán.

Valmeinier-Valloire (FR)

Magasság: 1430 - 2600 m

Szintkülönbség: 1170 m

Sípályák hossza: 150 km
90 km50 km10 km

Liftek száma: 33
17 14

Budapest: 1222 km

Valloire (ejtsd: valloár) az Északi és déli Alpok között helyezkedik el, közel a Vanoise Nemzeti Parkhoz. Télen csak északról közelíthető meg, mivel ilyenkor a Galibier-hágó zárva van. Valmeinier modern üdülőfaluja 1800 méteren épült. A pályák jól karbantartottak, és mivel 70 százalékuk 2000 m felett helyezkedik el, így a hely igen hóbiztos.

A terep három részre osztható (a valmeinier-i, a központi Crey du Quart és a Valloire feletti Setaz szektorokra) melyeket mély völgyek választanak el egymástól. Az utóbbi kettő közti átcsúszást biztosító egyik kék pálya hossza mintegy 12 km, 1050 m szintkülönbséggel. A valloire-i részen igen jó az Olympique és a Mélézes nevű fekete pálya. A valmeinier-i területen a Le Gros Crey nevű csúcsról mintegy 1000 m szintkülönbséget legyőzve lehet lecsúszni a Genepi majd Églantiers nevű piros pályákon (de vigyázni kell a száguldással, mert az alsóbb letöréseken gyakran előfordulnak kijegesedett részek). Aki szeret fotózni, annak ajánlható a Grand Plateau-ról Valmeinierbe visszavezető Orsiére, valamint az Armera nevű kék pálya.

Les Sybelles (FR)

Magasság: 1100 - 2000 m

Szintkülönbség: 900m

Sípályák hossza: 310 km
82 km210 km18 km

Liftek száma: 75
25 50

Budapest: 1231 km

Les Sybelles (ejtsd: lészibell) a Maurienne-völgy legnagyobb pályarendszere St.Jean de Maurienne városa felett, háttérben az Aiguilles d'Arves jellegzetes hármas csúcsával. 3 főközpontja St. Sorlin d'Arves,, Le Corbier és La Toussuire. Ezek közül St.Sorlin egy hangulatos, hagyományos település, mely a sajtgyártásáról híres.

A pályarendszer is alapvetően e három területre tagolódik, melyen belül a pályák többségének vonalvezetése nem túl bonyolult. Ezek között nagyon jó például a Le Corbier-i részen Caisse Pipe nevű fekete - de jól karbantartott - pálya, vagy La Toussuire-ban a Stade Slalom - ha nincs éppen lezárva a versenyzők számára. Lehet persze változatosabb vonalvezetésű pályákat is találni, ilyen például a St.Sorlin-i részen a Les Perrons 2620 métere csúcsáról levezető, vagy La Toussuire-ban a Le Grand Truc-ról lejövő pálya.